Wednesday, October 7, 2009

Hantaran Hati

Aku mengukir kembali. Dalam warkah jiwa, melalui tinta kuasa elektrik, menjadi kesinambungan lara. Dalam lampiran ini:

Warkah Satu

Hati ibarat kosong lagi. Menunggu sejagat alam memujuk jiwa kehausan iman, yang ku hilangkan sendiri daripada hati. Kembalikan hati ini pada cinta yang ilahi. Allah selamatkan aku dari kekejaman dunia ini. Aku kehancuran jiwa menunduk pada sejadah hati. Tiada lagi titisan suci membasahi diri yang menyucikan lagi. Bawalah aku pergi daripada derita ini. Ampuni dosa-dosa hambamu ini, Ya Allah!

Warkah Dua

Kedinginan embun pagi bagai memahami. Kedinginan tengkujur hari bagai memerli. Kedinginan purnama lalu bagai memujuk hati. Kedinginan pawana terpa bagai mengiyakan lagi. Dan selanjut kedinginan hati ini, membongkar intuisi. Dalam perhubungan kali, aku aur dan tebingkan segala perbuatan ini. Walau mematah hukum hati, paradoks ini bukan aku ingin miliki. Kalau si dia memahami, hati ini pudar lagi. Biar hijab menjadi penyedap hati. Biar purdah menjadi topeng gelora ini. Memang aku tidak layak keran hati dia untuk si dia menjadi satu rebutan kepahitan dalam diriku ini. Hanya Allah memahami.

Warkah Tiga

Aku hamba yang hina. Aku hamba yang tiada kelebihan. Aku hamba yang tidak mampu. Aku hamba yang tidak layak. Aku hamba yang lemah. Ya Allah, terima lah aku di sisi Mu. Ya Allah, kurniakan lah aku hidayah Mu.Kuatkanlah hati hamba mu ini Ya Allah. Dalam tatapan kancah hina ini, hamba Mu mencemari hati sekalian penghuni emosi diri. Terimalah aku kembali...

No comments:

Post a Comment